Ce înseamnă legea offshore, pentru români: cum a fost modificată în Senat

de: Alexandru Puiu
12 05. 2022

Pe parcursul zilei de ieri, mult-discutata lege offshore a trecut de votul Senatului, în calitate de primă cameră sesizată. Este important de reținut că aceasta este de fapt o modificare adusă legii existente offshore care a încetinit până la întrerupere investițiile în exploatarea gazelor din Marea Neagră.

Părțile esențiale ale proiectului legislativ au rămas însă neschimbate, aproape dublarea pragului de preț de vânzare peste care producătorii de gaze naturale din Marea Neagră vor fi supraimpozitați, de la 45,71 la 85 lei/MWh. S-au mai păstrat creșterea limitei maxime de deducere a investițiilor acestora în explorare și producție, de la 30 la 40% din totalul impozitului pe veniturile suplimentare datorate, dar și eliminarea obligației de vânzare a 40% din producție pe piețele centralizate din România. În teorie, a existat un amendament la acest ultim aspect, de dublare a deductibilități la 60%, din partea USR, dar a fost respins la vot.

Ce s-a schimbat în legea offshore

Pe de altă parte, a fost eliminată prevederea din varianta în vigoare a Legii offshore, care stipula că „impozitul asupra veniturilor suplimentare offshore ține seama de prețul de referință stabilit de ANRM pentru calculul redevențelor (în prezent cel de pe bursa central-europeană de gaze de la Baumgarten din Austria, în viitor cel mediu de pe Bursa Română de Mărfuri și OPCOM – n.r.)” și că „tranzacțiile desfășurate sub prețul de referință se impozitează la prețul de referință”.

De asemenea, s-a eliminat limitarea deducerii investițiilor producătorilor offshore de gaze pentru calculul impozitului pe profit. Proiectul urmează, din acest punct, să ajungă în Camera Deputaților pentru vot, din poziția de cameră decizională.

Ca referință, principalul stres al investitorilor din Marea Neagră ține de majorarea deductibilității. Nu de alta, dar la la actualele prețuri de tranzacționare de pe piețele angro românești și europene, practic întreaga producție de gaze din Marea Neagră va fi supraimpozitată cu cota maximă prevăzută de lege, de 70% din veniturile suplimentare obținute în urma practicării unor prețuri mai mari decât 190 lei/MWh, conform Profit.ro.